Szerzősimogató

Szerzősimogató

Segítség! Összeomlik a könyvkiadás!

2014. november 20. - Szerzősimogató

Ne ess pánikba. Csak arról van szó, hogy rosszkor és rossz helyre születtél.

Az irodalmat évezredeken át a mecenatúra tartotta el. Ez az 1800-as évek közepén hirtelen megváltozott, amikor több összetevő hatására – olcsó tömegtermelést biztosító nyomdatechnika, az iskolakötelezettség, a nemzeti nyelv ápolása (annak érdekében, hogy erősödjön a nemzeti piac), a széles tömegek vásárlóerejének megnövekedése, stb. – az irodalom hirtelen a szórakoztatóipar egyik húzóágazata lett. Az írók már nem szorultak a mecénásokra, mert eltartotta őket a piac, sőt minderre olyan háttéripar épült, ami minden szereplő számára biztosította a tisztes polgári egzisztenciát. Az író kitartott kegyencből híres és gazdag emberré vált – vagy legalábbis minden író számára nyitott volt ez a lehetőség.

Magyarországon 1989-re elég sajátos helyzet alakult ki. Amikor leomlott a vasfüggöny, az olvasóközönség rávetette magát a mindaddig tiltott kulturális kínálatra. Budapest főutcáin egymást érték a könyves standok, ami azt jelentette, hogy az emberek arcába nyomták az újdonságokat. A nagy példányszámok miatt alacsony volt a könyv ára. Egy elsőkönyves író így is több pénzt keresett a regényével, mint egy kezdő tanár éves fizetése, a nagyok pedig ennek akár a tízszeresét is megkapták egy-egy művükért. A szocialista kultúrpolitika által kinevelt olvasóközönség, a cenzúra eltörlése és a szabad piac a magyar könyvkiadás sose látott fellendülését eredményezte.

Aztán Demszky Gábor még az első ciklusa közepén egy tollvonással megszüntette az utcai könyvárusítást, hátba döfve ezzel többek közt a közös ellenzéki múltban gyökerező lobbierejükben reménykedő, régi szamizdat-terjesztő harcostársait. A nagy könyvesbolt-hálózatok viszont a pénzükben bíztak – és ők nyertek. A könyvpiac pedig megkezdte azóta is tartó zuhanását.

A jelenlegi helyzet kialakulásához persze kellett a nagy tévécsatornák, a számítógépes játékok és az internet megjelenése, ami mind másfajta szórakozási lehetőséget kínál, mint az olvasás. A hagyományos könyvpiac összeomlása világméretű folyamat, de ezzel egyidejűleg számos alternatíva született. Használd ki őket.

Amennyiben írtál, írsz, vagy írni szeretnél egy könyvet és nem tudod hogyan tovább, nézz rá a Facebook oldalunkra vagy írj levelet a szerzosimogato@gmail.com-ra.

Shelves 01.jpg

(http://wwwpoetanarquista.blogspot.hu/2014/09/outros-contos_10.html)

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzosimogato.blog.hu/api/trackback/id/tr196917321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása