Szerzősimogató

Szerzősimogató

Segítség! Felkerült a könyvem a kalózoldalakra!

2014. december 01. - Szerzősimogató

Ne ess pánikba. A kalózok jóvoltából kb. 60 000 magyar nyelvű könyv érhető el ingyenesen a neten, és ez a szám napról-napra nő.

A kalózkiadványok többsége nem magyar szerző műve, úgyhogy érezd magad megtisztelve. Mást nem nagyon tehetsz. Megjegyzem, egy papírkönyv digitalizálása, korrektúrázása komoly meló, szóval a kalózok csak olyan könyveknek sejdülnek neki, amit valamiért fontosnak tartanak.

Volt egy rövid időszak, amikor a legális e-könyv kereskedelem kiszoríthatta volna a kalózkönyvtárakat. Ha a magyar könyvpiac meghatározó szereplői nem baltázták volna el, akkor ma könnyen hozzáférhető, széles körű, olcsó e-könyv kínálatból válogathatnánk. De hiányzott az ehhez szükséges tőke, helyzetfelismerés, és a kiadók addig tököltek, amíg elment a hajó.

A kalózkodás ezért lassan, de biztosan ki fogja nyírni a hagyományos könyvpiacot. Persze előbb-utóbb új üzleti modellek fognak születni – csak ki kell bekkelni addig, amíg összejön a dolog. Addig is lazíts, nézegesd a letöltési adatokat, és örülj annak, hogy sokan szeretnek. 

Amennyiben írtál, írsz, vagy írni szeretnél egy könyvet és nem tudod, hogyan tovább, nézz rá a Facebook oldalunkra vagy írj levelet a szerzosimogato@gmail.com-ra.

kalóz.jpg

(http://www.wallpaperinhd.net/preview/2122/2880x1800/hacker-(1700x1062)-wallpaper.html)

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzosimogato.blog.hu/api/trackback/id/tr676945933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2014.12.01. 22:36:10

Még nem volt e-book a kezemben, de nem is vágyom rá.
Nekem a CD korszak is kimaradt.
Az LP-ről nem mondtam le, a több meg ott van mp3-ban (persze nehéz mindet megtalálni normális kodekkel (pl Fraunhófer Radium), szóval sok a selejt, de azért elő-elő kerül mindenből a tuti.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2014.12.02. 15:00:40

Az lehet az oka, hogy az ebook is elég drága, amikor kiderült, hogy a kiszemelt ekönyv nyomtatva, boltban 80 ft-tal drágább csak (4000 HUF körüli összegekről beszélek), mint egy 1 megabitos file, akkor megnyitottam ncoreet. Így a magyar író rábaszott, de nem tudtam sajnálni, bocs.

Szerzősimogató 2014.12.02. 16:15:59

@DrSWAG_InstaProfessorOfYolo: Fölösleges festened magad: nem az e-könyv árával van a baj. Tapasztalataim szerint a 300 Ft-os e-könyv is túl drága a 0 Ft-oshoz képest. A magyar e-könyv piacon 100 körüli letöltés már kiugró sikernek számít. Csak nagyon kevés ember ad pénzt azért, amit ingyen is megszerezhet - a könyvszakmának és az íróknak ebben az évszázadban ezt dobta a gép. A megoldás valószínűleg az lesz, hogy a könyvet "ingyen", azaz valamilyen termékcsomag részeként kínálják, vagy az, hogy az írókat megint a mecenatúra tartja el.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2014.12.03. 12:03:59

@Szerzősimogató: akkor szerinted, honnan tudom az árait? Úgy, kedves simogató, hogy meg akartam venni, csak amikor megláttam a horror árakat, visszahőköltem.
Max 10 euróért vagyok hajlandó ekönyveket venni

Szerzősimogató 2014.12.03. 14:45:58

@DrSWAG_InstaProfessorOfYolo: Itt két dolog keveredik. Az egyik, hogy találkoztál egy szerinted túlárazott e-könyvvel, és te ennyit nem adsz érte. Oké, nem kell megvenned: kérd kölcsön a haveroktól, menj könyvtárba, vagy ne olvasd el - csak nehogy már morális felsőbbséged tudatában töltsd le kalózoldalról ingyenesen. Ez az egyik fele.
A másik, hogy Magyarországon nem működik az e-könyv piac. Egész egyszerűen nincs olyan e-könyv, ami behozná a gyártási költségeket: a honort, a szerkesztő, korrektor, grafikus, e-könyv gyártó munkadíját, a kiadó rezsijét, reklámot, stb. Az e-könyvet még mindig a papírkönyv bevételéből szorítják ki a kiadók.
Félre ne értsd nem azon jajongok, hogy a hagyományos könyvpiacnak vége. Az a modell, hogy olyan tömegben veszik az olvasnivalót, hogy az eltartja az egész iparágat, lassan bedől. Az írásbeliség 5000 éves történetében kb. 150 év volt az a szakasz, amikor piaci alapon meg lehetett élni az írásból, könyvkiadásból. Ennek - legalábbis a kis nyelvek esetében - vége. Ki kell találni valami más üzleti modellt, mert nagyon szép, hogy te max. 10 eurót megadsz egy könyvért, de a többség még ennyit se. Valóban van egy szűk réteg, aki hajlandó ésszerű árat fizetni az e-könyvekért, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy életben tartsák a könyvkiadást. És ez pusztán egy helyzet, amihez a könyves szakmának alkalmazkodnia kell.
süti beállítások módosítása